زگیل دهانی چیست؟ همه آن چیزی که باید در مورد درمان زگیل دهانی بدانید
زگیل دهانی بیماری شایع مقاربتی است که بوسیله ویروس HPV منتقل میشود. اگر ویروس HPV از طریق دهان به فرد انتقال پیدا کند ممکن است سبب بروز زگیل دهانی شود. انتقال بیماری زگیل دهانی از طریق نوع پرخطر ویروس پاپیلوما، سبب بروز سرطان دهانی و حلقی میشود. این عارضه وقتی روی میدهد که افراد از طریق عوامل متعددی از جمله ارتباط مستقیم جنسی، سکس دهانی و بوسه های عمیق به این ویروس آلوده شوند و درمعرض خطر ابتلا به بعضی بیماری ها مثل سرطان قرار گیرند. حدود 120 گونه ویروس HPV شناخته شده که حدود 25 گونه از آن در نواحی دهان و گلو دیده میشود. بعضی از گونه های این ویروس مانند HPV16 , HPV18 میتوانند باعث بروز سرطان دهانی شوند. البته گونه های HPV6 , HPV11 شایع ترین گونه ها هستند.
علائم زگیل دهانی چیست؟
ابتلا به ویروس HPV در مراحل اولیه هیچ نشانه ای ندارد. اما بروز بعضی ازعلائم و نشانه ها مانند توده هایی به رنگ صورتی، سفید یا قرمز در دهان، گاهی به صورت تک و گاهی به صورت توده هایی درهم ( گل کلمی شکل) در هر جایی از دهان ممکن است دیده شود. درمان هایی برای این عارضه وجود دارد اما این عارضه در بعضی مواقع خطرناک است و باید تحت نظر دندانپزشک با تخصص دهان پزشکی معاینه و تشخیص داده شود و در پی آن در صورت نیاز، درمان سریعا آغاز گردد. فردی که مبتلا به ویروس پاپیلوما است و دچار زگیل دهانی شده است، ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
- احساس درد در ناحیه گوش و گلو
- احساس درد در ناحیه زبان و حلق
- احساس درد در هنگام جویدن
- سرفه های مکرر
- مشکل در بلع غذا
- کاهش وزن
- بزرگ شدن گره های لنفاوی
- عوض شدن صدا
- ایجاد توده در ناحیه گونه، لب، حلق وگردن
علت های ابتلا به زگیل دهانی چیست؟
مهمترین دلیل ابتلا به عارضه زگیل دهانی، ارتباط جنسی می باشد. ارتباطات جنسی با شرکای جنسی متعدد همچنین سکس های دهانی و بوسه های عمیق، باعث میشود که ویروس پاپیلوما وارد بدن فرد شود.
انواع زگیل دهانی
انواع زگیل دهانی با ظاهری سنگ فرشی و یا زائده های تکی یا توده ای که به آن گل کلمی می گویند در دهان نمایان میشوند. رنگ این توده ها معمولا به صورت، سفید، صورتی، یا قرمز است.

بهترین روش درمان زگیل دهانی چیست؟
متاسفانه زگیل دهانی درمان قطعی ندارد. بسته به سیستم ایمنی بدن و همچنین نوع ویروس وارد شده به بدن علائم مختلفی از بیماری خود را نشان دهد. گاهی این زگیل ها با روش های درمانی موجود برطرف میشوند ولی ممکن است دوباره عود پیدا کنند. در بعضی اوقات این زگیل ها در جایی قرار دارند که دسترسی به آنها امکان پذیر نیست، و در این مواقع درمان بیماری کمی سخت تر میشود.

راه های پیشگیری زگیل دهانی
- داشتن ارتباط جنسی سالم و ایمن
- نداشتن شریک جنسی متعدد
- پرهیز از رابطه جنسی دهانی
- پرهیز از بوسه های عمیق
- معاینه و چکاپ منظم دهان و دندان
- انجام واکسیناسیون HPV
مهمترین تفاوت آفت دهانی و زگیل دهان
آفت دهان و زگیل های دهان به عنوان بیماری های سیستم دهان و دندان شناخته می شوند، اما در علائم، علل و درمان آنها تفاوت هایی وجود دارد. در زیر مقایسه خواهند شد:
دلیل:
آفت دهان: عفونت با ویروس هرپس سیمپلکس یا باکتری های مختلف
زگیل دهان: عفونت با ویروس کوکساکی، انترو ویروس یا ویروس هرپس سیمپلکس
نشانه ها:
آفت دهان: ایجاد زخم های کوچک و دردناک در دهان، لثه و بدن زبان.
زگیل دهان: ظاهر تیره روی لب و دهان، قرمزی و درد در ناحیه تناسلی، تب و درد در بدن.
رفتار:
آفت های دهانی: استفاده از دهان شویه های ضد التهاب، آنتی بیوتیک ها و در برخی موارد محلول های ضد ویروسی.
زگیل های دهان: استفاده از دهانشویه های ضد درد و ضد التهاب، داروهای ضد ویروسی، مراقبت های حمایتی و استراحت بیشتر.
به طور کلی این دو بیماری از نظر ظاهر علائم در دهان و لب به هم مرتبط هستند اما در علل و درمان آنها تفاوت هایی وجود دارد. در هر صورت بهتر است برای تشخیص و درمان هر یک از این بیماری ها به پزشک مراجعه کنید.
واکسیناسیون در برابر ویروس پاپیلوما (واکسن گارداسیل)
واکسن HPV یا (واکسن گارداسیل) برای افراد 9 تا 14 سال در طی دو مرحله با فاصله 6 تا 12 ماه تزریق می شود. برای افراد بالای 15 سال در طی سه مرحله با فاصله شش ماه واکسیناسیون انجام میپذیرد. دریافت کامل دوزها برای پیشگیری از سرطان الزامی است. در حال حاضر واکسن گارداسیل Gardasil 9 برای افراد بین 27 تا 45 سال در دسترس است.

راه های درمان زگیل دهانی چیست؟
- فریز کردن یا انجماد
- عمل جراحی و برداشتن زگیل دهانی
- تزریق مواد مخصوص به نقاط آلوده
امروزه استفاده از لیزر درعمل جراحی، برای درمان زگیل دهانی بسیار متداول است. کوتاه بودن زمان جراحی، نداشتن عوارض و دوره نقاهت کوتاه تر ازمزایای درمان با لیزر است.
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به زگیل دهانی هستند؟
زگیل دهانی یک بیماری ویروسی است که میتواند در همه سنین از شخصی به شخص دیگر منتقل شود، مواردی شامل: استفاده از حوله آلوده، تماس پوستی یا بدنی از راههای انتقال این بیماری است. زنان هم در ارتباطات جنسی خود ممکن است دچار زگیل دهانی شوند. داشتن شریک جنسی ناایمن یکی از مهمترین دلایل آن است. درصد ابتلای مردان نسبت به زنان، بسیار بیشتر است و علت ابتلا نیز ارتباطات جنسی با فرد آلوده به ویروس و داشتن شرکای جنسی متعدد است.
غربالگری زگیل دهانی
بهترین روش غربالگری زگیل دهانی در واقع همان معاینه بیمار در فواصل منظم، توسط دندانپزشک با تخصص دهان پزشکی است. البته که بهترین راه پیشگیری نیز تغییر در شیوه زندگی است. تست پاپ اسمیر برای بانوان توصیه می شود زیرا تست HPV بخشی از غربالگری سرطان دهانه رحم است.
تفاوت آفت دهان با زگیل دهانی چیست؟
بیماری زگیل دهانی توسط ویروس HPV ایجاد میشود. علت انتقال این ویروس به دهان و ایجاد زگیل دهانی، ارتباط جنسی نا ایمن، سکس دهانی و بوسه های عمیق است. تفاوت آفت و زگیل دهانی دراین است که زگیل دهانی میتواند بسیار خطرناک باشد و سبب ایجاد سرطان های دهانی شود اما آفت دهان هیچ گونه خطری ندارد. آفت های دهان زخم های کوچکی هستند با رنگ سفید و حاشیه قرمز که گاهی اوقات بسیار دردناک می باشند. آفت دهان مسری نیست و بعد از چند روز بهبود پیدا میکند. علت اصلی آفت دهانی مشخص نیست اما عواملی مثل: استرس، حساسیت، کمبود ویتامین و زخم دهانی میتواند سبب بروز آفت دهان شود. آفت دهان و زگیل های دهان از جمله بیماری های پوستی در دهان هستند که می توانند باعث درد و مشکلاتی برای فرد شوند. با این حال، آنها تفاوت هایی دارند:
نوع ظاهر: آفت ها به صورت لکه ای قرمز رنگ با حاشیه سفید هستند که اطراف آن قرمزی و التهاب است. در حالی که زگیل دهانی به صورت یک توده بزرگ، سفید و ناهموار در داخل دهان ظاهر می شود.
محل ظهور: آفت ها بیشتر در قسمت های داخلی لب، داخل دست و روی زبان ظاهر می شوند، در حالی که زگیل های دهانی در دهان و اطراف گلو به خصوص در قسمت داخلی چانه و روی زبان دیده می شود.
علت: آفت دهان می تواند در اثر ترشح بیش از حد بزاق، خاراندن، ترشحات ناشی از فشار روی لثه ها و آسیب های داخل دهانی ایجاد شود. برعکس، زگیل های دهانی اغلب در اثر عفونت با قارچ کاندیدا آلبیکنس ایجاد می شوند.
درمان: درمان آفت دهان شامل استفاده از آب نمک، آب آویشن و مراجعه به پزشک برای دریافت داروهای خاص مانند کورتون است. از طرفی درمان زگیل های دهانی شامل استفاده از ضد قارچ های خوراکی و استفاده از آنتی بیوتیک ها می شود. بنابراین با توجه به تفاوت این دو بیماری، تشخیص و درمان صحیح آنها بسیار حائز اهمیت است.

متخصص دهان پزشکی در شیراز
برای درمان زگیل دهانی باید به متخصص بیماری های دهان در شیراز مراجعه کرد. یکی از فاکتورهای مهم، انتخاب دندانپزشک با تجربه با تخصص دهان پزشکی است. یک متخصص حرفه ای با تشخیص درست و به موقع، بیماری شما را درمان خواهد کرد و از حاد شدن بعضی از عوارض خطرناک ویروس HPV جلوگیری خواهد نمود. کلینیک دهان پزشکی و دندانپزشکی نگین با همکاری تیمی از دندانپزشکان متخصص و مجرب آماده خدمت رسانی به شما عزیزان در زمینه دهان پزشکی و دندانپزشکی در شهر شیراز میباشد. دکتر نگین اثنی عشری یکی از بهترین متخصص های دهان پزشکی در شیراز میباشد که میتوانید برای استفاده از خدمات مربوط به دهان پزشکی توسط ایشان، به کلینیک دهان پزشکی نگین مراجعه کنید.
نتیجه گیری
استفاده از واکسن برای پیشگیری و یا استفاده از دارو برای درمان زگیل دهانی در اکثر سازمان های بهداشتی توصیه اصلی و اولویت نمی باشد. بلکه اولویت و بهترین روش از نظر این سازمان ها، پیشگیری به درست ترین وعاقلانه ترین شیوه ممکن است که در واقع همان تصحیح سبک زندگی افراد جامعه میباشد.